LIDMAATSCHAP


Lid worden?
Als u lid wilt worden van onze vereniging dan kunt u zich aanmelden bij het secretariaat:
per post: Klinkertstraat 19, 6433 PA Hoensbroek;
telefonisch: 045-5217721 of 06-11317861
per e-mail: bij secretaris@heemkundehoensbroek.nl

Aanmeldformulier

U kunt hier een aanmeldformulier downloaden in Word-formaat of in PDF-formaat, dat u ingevuld per post kunt terugsturen naar ons secretariaatsadres.
U kunt het ook per e-mail sturen naar het secretariaat, waarna u van ons een ontvangstbevestiging ontvangt.

Als lid kunt u deelnemen aan onze aktiviteiten en u ontvangt drie keer per jaar ons ledenblad Oos Gebrook. En als wij uw e-mailadres mogen hebben (we gaan daar heel prudent mee om; zie onze privacyverklaring op de homepage) dan houden we u ook via e-mail op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en aktivieiten binnen onze vereniging.

Contributie:
De contributie bedraagt met ingang van 1 januari 2020 € 17,50 per jaar. Voor ieder volgend lid, dat op hetzelfde adres woont als het eerste lid, bedraagt met ingang van dit jaar de contributie slechts € 7,50.
Bovendien heeft dit het voordeel, dat leden bij deelname aan onze excursies e.d. alleen de eigen bijdrage betalen. Niet-leden (dus ook partners, die géén lid zijn) zullen met ingang van dit jaar de werkelijke kosten van dat soort activiteiten moeten betalen.
Het bedrag kunt u via een bankoverschrijving voldoen op IBAN-rekeningnummer NL43INGB0003280562 t.n.v. Heemkundevereniging Hoensbroek o.v.v. 'contributie + jaar'.

NIEUWS

Placeholder image

De wijk MARIA-GEWANDEN, een nieuw boek
Een nieuw boek, dat verhaalt over de Steenberg, Kasteelbuurt en omringende straten door de jaren heen ........

Meer.....

PUBLICATIES

Placeholder image

De leden van onze vereniging verzamelen heel veel historische informatie, die we regelmatig vastleggen in allerlei publicaties in brochure- of boekvorm, maar ook ......

Meer.....

FOTO'S

Placeholder image

Hoensbroek is in de afgelopen 100 jaar gigantisch veranderd. Als je nu door het dorp loopt kun je je nauwelijks meer voorstellen hoe het er 40 of 50 jaar of nog langer geleden uitzag. Maar gelukkig hebben we nog heel veel foto's .......

Meer.....

OOS GEBROOK

Placeholder image

We houden onze leden op de hoogte van de gebeurtenissen in de vereniging, de werkzaamheden van de werkgroepen, etc. Een verenigingsblad is daarvoor bij uitstek het medium. Daarom geven we het blad Oos Gebrook uit, waarmee we hen drie maal per jaar op de hoogte houden.

Meer.....

ROMEINS HOENSBROEK

Placeholder image

Al in 1869 ontdekte burgemeester Slanghen bij het verbreden van de weg die destijds vanuit Hoensbroek naar Terschuren leidde een Romeinse platte daktegel met opstaande boorden. In een naburige akker werden stukken Romeins aardewerk gevonden .......

Meer.....

HOENSBROEK EN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Placeholder image

Op 18 september 1944 trokken Amerikaanse troepen Hoensbroek binnen en daarmee kwam voor ons dorp een eind van een donkere periode. In de ruim 4 jaar sinds Duitse troepen ons land binnenvielen is ook aan Hoensbroek de Tweede Wereldoorlog niet ongemerkt voorbij gegaan .......

Meer.....

WANDELINGEN IN HOENSBROEK
Placeholder image

Wandelingen die u langs de vele gebouwen van Hoensbroek met een monumentaal verleden voeren; ook langs plekken waar die verdwenen zijn. En behalve langs gebouwen voeren deze wandelingen u ook door de groene gebieden, die Hoensbroek rijk is.

Meer.....

PASTOOR RÔSELAERS
Placeholder image

Jan Lucas Röselaers is de persoon, die als geen ander van 1911 tot 1949 het beeld heeft bepaald van Hoensbroek door de uitleg van diverse mijnkolonieën, de bouw van nieuwe kerken en scholen en bovenal de aankoop en ingrijpende restauratie van kasteel Hoensbroek.

Meer.....


STAATSMIJN EMMA
Placeholder image

De start van de steenkoolproductie van de Staatsmijn Emma in 1911 leidde in enkele tientallen jaren tot de groei van Hoensbroek van een slaperig boerendorp van 1200 inwoners tot een industriegemeente met meer dan 20.000 ingezetenen .......

Meer.....